úterý 31. března 2009

Tak nám zítra ty Confickéři sežerou Internet

Podle informací kolujících na některých "odborných serverech" a hlavně díky reportáži na TV Nova to vypadá, že bychom se zítra měli rozloučit s Internetem a svými počítači.
Včera večer mi dokonce přišel e-mail od p. Petratura (Security Lead Microsoftu) takže asi jde do tuhého!
Přichází totiž děěěěsivý a všééémocný virus Conficker.

Jak se zachovat? Podle TV Nova je to jednoduché. Raději nezapínat počítač vůbec. Možná by se vyplatilo nevycházet z domu, nezapínat žádné spotřebiče a hlídat lednici, aby nám jí ten strašný conficker nevyžral.

Osobně si myslím, že úplně nejlepší je nezapínat TV Nova.

A co se tedy dá fakticky udělat? Nebo snad nic nehrozí?

Hrozí. Červ Conficker se patrně skutečně zítra aktivuje a bude dělat to co dělaly jeho předchozí verze, totiž bude se snažit množit a využívat napadené počítače ke svým účelům.
Obrana je ale až průzračně jednoduchá. Uživatelům windows postačí jako první krok vypnout autorun (aby se jim např. vložené flash disky v případě zavirovanosti nestaly zdrojem nákazy a hned zkontrolovat jestli jim na počítači nechybí záplata windows MS08-67 popsaná již v říjnu.

Jako krok druhý se pak zamyslet nad vlastní hloupostí, pokud klikáme na každý nesmysl, který někde na netu, nebo v poště vidíme.

Jak virus odstranit lze nalézt již nějakou dobu např. na viry.cz i s popisem havěti.

No a a my ostatní uživatelé, kteří OS Windows nemáme se můžeme pobaveně dívat na šílení výše jmenovaných a sledovat marketingově motivované reportáže v médiích.

1 komentář:

  1. Ano, nejlepsi reseni je nepouzivat systemy od MS coz jako ovce jablecna mohu vrele doporucit ;-). Zajimave je, ze tady o tom media referuji vicemene objektivne a nezapomenou se vzdy zminit, ze se problem tyka jen uzivatelu MS systemu. To ale bude pravdepodobne zpusobeno rozdilnym podilem rozsirenosti alternativnich systemu zde...

    OdpovědětVymazat